Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ

Για να φτιάξουμε σαπούνι χρειαζόμαστε μια λιπαρή ύλη (ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας, φοινικέλαιο, σουσαμέλαιο, βούτυρο κακάο κλπ), αποσταγμένο νερό , καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου ΝαΟΗ)ή στην περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε πιο μαλακά σαπούνια καυστική ποτάσα(υδροξείδιο του καλίου ΚΟΗ). Μπορούμε επίσης να συνδυάσουμε λιπαρές ύλες μεταξύ τους δίνοντας κάθε φορά διαφορετικό χαρακτήρα στο σαπούνι μας.Από εξοπλισμό Θα χρειαστούμε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα, διάφορα πυράντοχα σκεύη, δύο θερμόμετρα ζαχαροπλαστικής, ανοξείδωτα κουταλάκια, κανα δυο ξύλινες κουτάλες, καλούπια στα οποία θα βάλουμε το σαπούνι μας (μπορεί να είναι φόρμες σιλικόνης, ειδικά καλούπια για σαπούνια ή ακόμα και χάρτινες συσκευασίες από γάλατα, χυμούς κλπ), ένα μπλέντερ ράβδο, μια ζυγαριά κουζίνας και ένα ανοξείδωτο μαχαίρι στην περίπτωση που θέλουμε να κόψουμε το σαπουνάκι μας σε πλάκες. Θα πρέπει επίσης να προμηθευτούμε πλαστικά γάντια, προστατευτικά γυαλιά, μάσκα για τις αναθυμιάσεις και κάποια φόρμα εργασίας έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή η καυστική σόδα με οποιοδήποτε μέρος του σώματος μας. Είναι απαραίτητο να έχουμε πάντα δίπλα μας ένα μπουκάλι ξύδι, το οποίο εξουδετερώνει τα καυστικά υγρά όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα.

Η διαδικασία είναι απλή, θέλει όμως προσοχή λόγω της καυστικής σόδας. Ξεκινάμε ζεσταίνοντας τα λάδια μέχρι να φτάσουν στην επιθυμητή θερμοκρασία. Έπειτα διαλύουμε την καυστική μας σόδα στο αποσταγμένο νερό ( σ' αυτή την φάση παρατηρούμε την θερμοκρασία του διαλύματος να ανεβαίνει).Ελέγχουμε την θερμοκρασία των λαδιών και του διαλύματος ώστε να είναι η επιθυμητή και μετά ρίχνουμε το διάλυμα μας στα λάδια, (δεν κάνουμε ποτέ το αντίθετο).Στη συνέχεια χτυπάμε με το μπλέντερ το μείγμα μέχρι αυτό να αρχίσει να γίνεται παχύρρευστο. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε αρώματα, χρώμα και ότι άλλο υλικό έχουμε επιλέξει. Το ανακατεύουμε καλά, το ρίχνουμε στα καλούπια μας, τα σκεπάζουμε από πάνω με κάποιο κάλυμμα (ένα χαρτόνι, ένα ξύλο)και το αφήνουμε για κάποιες ώρες ή μέρες ανάλογα με τη συνταγή που ακολουθούμε κάθε φορά. Μόλις περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, ξεκαλουπώνουμε, κόβουμε τα σαπούνια μας αν το επιθυμούμε και τα βάζουμε σε ένα μέρος τυλιγμένα με κάποιο ύφασμα για τουλάχιστον 4-5 εβδομάδες για να ωριμάσουν. Η ωρίμανση είναι απαραίτητη για να αποκτήσει το σαπούνι μας το κατάλληλο PH έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στο δέρμα κατά τη χρήση του.

Μπορούμε αντί για απ ιονισμένο νερό να χρησιμοποιήσουμε χυμούς φρούτων, το αγαπημένο μας τσάι (δυνατό), γάλα κ.α. Σε αυτή την περίπτωση όμως προσθέτουμε τα υγρά παγωμένα για να διατηρήσουν τα ευεργετικά συστατικά τους μετά τη σαπωνοποίηση. Υπάρχει η δυνατότητα να δώσουμε χρώμα με φυσικά συστατικά όπως ζωμός από παντζάρι, κουρκουμάς, πάπρικα κ.α. Αν δεν γνωρίζετε πολλά σχετικά με τις δοσολογίες, καλύτερα να ακολουθείτε κάποιες συνταγές που ήδη υπάρχουν και να μην κάνετε πειράματα.

7 σχόλια:

  1. Καλό είναι, μόλις μπει το μίγμα στα καλούπια, να τυλιχτεί με αρκετές κουβέρτες και να μείνει σε σκοτεινό μέρος, μακριά από ρεύματα κι αυτό γιατί το σαπούνι, θα είναι ακόμη ζεστό και πρέπει να φροντίσουμε ώστε η θερμοκρασία του να πέσει όσο πιο αργά και ομαλά γίνεται.
    Επίσης, την επόμενη που θα το βγάλουμε και θα το κόψουμε (αν είναι έτοιμο) θα πρέπει να το φυλάξουμε σε μέρος σκοτεινό αλλά να μπορεί να αερίζεται.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο, πάνω στον ενθουσιασμό μου δεν το διευκρίνησα. Χαίρομαι πολύ που συμμετέχετε και μεταδίδετε τις γνώσεις σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να είσαι καλά, ότι μπορούμε κάνουμε κι εμείς να συνεισφέρουμε.. αλλυλεγγύη και αλληλοβοήθεια!! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απο που μπορουμε να αγορασουμε φοινικελαιο , λαδι καρυδας και βουτυρο κακαο? ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα έλαια αυτά τα βρίσκεις σε μαγαζια με βιολογικά προιόντα, μεγάλα φαρμακεία κλπ. Πολλοί τα παραγγέλνουν από εξωτερικό για καλύτερες τιμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ευχαριστω!!!και επειδη ειμαι και πολυ ασχετη ,πως ακριβως τα ζηταω? γιατι υπαρχει και η περιπτωση να παρω καποιο προιον με αλλες προσμιξεις μεσα η κατι ασχετο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν θέλεις δώσε μου το mail σου να σε κατατοπίσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...